Wij zijn bezig met het optimaliseren van onze website,
daarom willen we je 3 vragen stellen.

Wie ben je?
Wat voor informatie zoek je?
Bezoek je de site voor de eerste keer?
Mijn Passie

Log hier in met je Entree account

Vinaigrettesaus bereiden

Een stap voor stap uitleg van het maken van vinaigrettesaus.

Vinaigrettesaus bereiden - Stap 1 Vinaigrettesaus bereiden - Stap 2 Vinaigrettesaus bereiden - Stap 3

Inleiding

Een vinaigrettesaus is een samenstelling van olie en azijn, smaakstoffen en tuinkruiden. De zuurgraad van vinaigrettesauzen is hoger dan die van dressing en ze zijn daardoor dus langer houdbaar.
Vinaigrettesauzen worden gebruikt bij groentebereidingen zoals enkelvoudige en samengestelde salades, koude vlees- en koude visgerechten.

Benodigde materialen

1 rvs-bekken
1 litermaat
1 weegschaal
1 snijplank
1 garde
1 koksmes
1 batter
1 plastic krabbertje

Receptuur

Receptuur voor ± 1liter:
5 dl olie
1,6 dl azijn
150 gr fijngesnipperde ui
30 gr peterselie
30 gr kervel
30 gr bieslook
30 gr dragon
30 gr kappertjes
gemalen peper en zout
Worcestershiresaus

Werkwijze (toon toelichting)

  1. Leg de benodigde materialen en grondstoffen klaar voor gebruik.
  2. Weeg de grondstoffen nauwkeurig af.
  3. Giet de azijn in een bekken en los het zout hierin op.
  4. Voeg de olie toe en roer de vloeistoffen met een garde tot er binding ontstaat.
  5. Snipper de ui zeer fijn.
  6. Was en hak de groene kruiden en de kappertjes.
  7. Vermeng de gehakte kruiden, kappertjes en uien goed met de azijnsaus.
  8. Breng de vinaigrettesaus op smaak met gemalen peper en eventueel Worcestershiresaus.
  9. Laat de vinaigrettesaus enige uren afgedekt staan, met een sticker, zodat de smaakstoffen goed op elkaar kunnen inwerken.
  10. Roer de vinaigrette voor gebruik nog eens goed door.
  11. Reinig en desinfecteer de werkplek en het keukenmateriaal.

Tips

Als men azijn gebruikt waarin een bepaald kruid, bijvoorbeeld dragon, is verwerkt, kan je een specifieke kruidenvinaigrette samenstellen.

Resultaat

De handeling is goed uitgevoerd wanneer:
- de olie en azijn goed geëmulgeerd is;
- de vinaigrette bestaat uit de juiste ingrediënten;
- de vinaigrette goed van smaak is.

Trefwoorden

dressing azijn salade saus